Novost

Dražen Matovina - intervju (razgovarala: Helena Brajdić)

16.05.2022 08:32 ALUMNI

Dražen Matovina

(ZRE Katowice S.A. Podružnica Servisni centar Karlovac)

Gospodin Matovina, bivši je student studija strojarstva u Karlovcu te iza sebe ima uspješni poslovni put koji je započeo upravo završetkom ovog studija. Kako mu je bilo studirati, kako je započeo svoju poslovnu karijeru te gdje trenutno radi, saznajte iz razgovora koji vam donosimo.

  • Koja je Vaša pozicija u ZRE? Čime se bavite?

S obzirom da je tvrtka ZRE Katowice S.A. već dugi niz godina prisutna na energetskom tržištu regije, naravno da je jedan od ciljeva daljnje razvijanje poslovnih prilika, odnosa sa kupcima i naravno suradnje sa lokalnim partnerskim tvrtkama. Samim time iz prethodnog navedenog izlazi i jedna od mojih glavnih uloga u Podružnici društva.


  • Zašto ste se odlučili studirati strojarstvo baš na našem Veleučilištu?

Naravno da je sve u konačnici splet različitih okolnosti, ali na neki način i normalni slijed, jer nakon što sam u Karlovcu, u istim prostorima, stekao prvostupanjsko obrazovanje (VI. Stupanj – ing.strojarstva) pri tadašnjem odsjeku FSB Zagreb, odlučio sam se na završetak dodiplomskog studija na Veleučilištu Karlovac, te stekao diplomu diplomiranog inženjera strojarstva.


  • Jeste li nakon završetka studija doživjeli svojevrsnu diskriminaciju od strane poslodavaca zato što ste imali veleučilišnu diplomu, a ne sveučilišnu?

Ne, nisam imao nikakvih neugodnih iskustava, niti procjenjivanja kvalitete stečenog obrazovanja s tog gledišta.



  • Jesu li „sveučilišni“ strojari potencijalno kvalitetniji kadar ili je ipak važniji individualni pristup obrazovanju i poslu, zainteresiranost, znatiželja, ambicija?
    Čuo sam u zadnje vrijeme da je to česta tema među studentima, međutim nije to jednostavno ocijeniti. Osobno sam imao sam priliku, kao i podosta kolega moje generacije, da nakon završenog VI. „sveučilišnog“ stupnja, završimo i dodiplomski stručni studij na karlovačkom Veleučilištu, pa smo upravo mi, da kažem neki mix obje strane. Oba obrazovanja su nam dala priliku da steknemo nova znanja i da ih primjenjujemo u onoj mjeri koliko vam u konačnici omogućuje sustav u kojem radite i razvijate se. No, život vam podastre priliku da to svoje znanje kombinirano sa socijalnim vještinama pretočite u svoj individualni razvoj.



  • Koliko Vam je znanje stečeno za vrijeme studija na našem Veleučilištu koristilo u praksi odnosno u poslu?

S obzirom da sam na dodiplomski studij na Veleučilištu došao s već stečenim iskustvom rada u energetskoj tvrtki, mnoga predavanja i predmeti su vam puno bliži i puno jasniji, te ta interakcija tijekom predavanja i novo stečeno znanje zasigurno je osvježilo i proširilo teoretsko znanje koje se moglo direktno primjenjivati u praksi, a pogotovo nama proizvodnim inženjerima.



  • Kako je tekao Vaš poslovni put od završetka studija do zaposlenja u ZRE?

Kao i kod mnogih mojih kolega iz Karlovca i okolice, put je bio usmjeren prema metalskoj industriji, a moj put, slijedeći prethodne generacije, započeo sam u industrijskoj zoni na Maloj Švarči.

Započeo sam svoju karijeru 1992. godine, te narednih 25 godina proveo na jednoj lokaciji, u tvrtkama ABB i ALSTOM. Razvojni put je tekao kroz funkcije tehnologa, servisnog inženjera, voditelja projekata, voditelja prodaje, te u konačnici i različitih upravljačkih funkcija.



  • Koliko dugo radite u ZRE?

Evo, u prosincu je proteklo 3 godine kako sam se pridružio tvrtki ZRE Katowice S.A.


  • Što je prema Vama tajna poslovnog uspjeha pojedinca u vašoj struci?

Teško je odgovoriti na to pitanje, no ako ćemo pojednostaviti, rekao bih da je ključ uspjeha interesu i pristupu radnim aktivnostima. Ako imate interes osobno se razvijati i ulagati u sebe vlastitim radom, mišljenja sam da će i poslovni uspjeh doći s vremenom.


  • Zapošljava li trenutno ZRE naše studente odnosno studente koji su završili studij?

Naravno da zapošljava. Imamo mix sveučilišnih i veleučilišnih inženjera, koji funkcioniraju kao jedan tim !


  • Jeste li upoznati s projektom obnove Veleučilišta? Smatrate li taj projekt pozitivnim pomakom u smislu kvalitete obrazovanja?

Ne znam sve detalje, ali vidim da je nakon niza godina došlo vrijeme da se uredi prostori u Meštrovićevoj ulici i na Strossmayer trgu što me jako veseli. Vjerujem da će i ti pomaci podignuti nivo kvalitete i biti mamac budućim studentima iz cijele Hrvatske.


  • Možete li izdvojiti jedno lijepo i jedno možda manje lijepo sjećanje vezano za studij?

Pa nemam baš nešto posebno za izdvojiti, osim sjećanja tj. generalnog osjećaja nakon što položite najteže ispite, prvo veselje, a nakon nekoliko dana osjećaj kao da to nije bio problem i kao da su sve teškoće iza vas.


  • Možete li se prisjetiti Vama najtežeg i najdražeg predmeta?

Heh, kao i kod većine kolega zasigurno su najteže prepreke bile Termodinamika (Toplinski strojevi) i Hidromehanika (Hidraulički strojevi), svojevrsne prijelomne točke studija. Najdraži predmeti su bili Materijali, Tehnologija (Materijali, Toplinska obrada, Obrada odvajanjem čestice, Obradni strojevi), vjerojatno zbog osebujnosti profesora koji su predavali predmete.


  • Možete li navesti profesora s kojim ste kasnije surađivali ili vam je ostao u sjećanju po nekoj posebnoj kvaliteti ili možda kao svojevrstan uzor?

Pa izdvojio bih tadašnje asistente i kasnije profesore na studiju, gosp. Ivana Škrtić i gosp. Branislava Orčić, osobe s kojima sam imao priliku i blisko surađivati u praksi, stručnjake koji su svojim primjerom pokazali kako se ogromno teoretsko znanje može prenijeti na praktične, svakodnevne primjere.


  • Za kraj, koju bi poruku poslali našim studentima?

Samo uporno do cilja !







Helena Brajdić

brajdichelena@gmail.com