IV. SKUP-Zadar Borik '12.

ČETVRTI SKUP – Borik, Zadar 2012.

ZAKLJUČCI S 4. MEĐUNARODNOG STRUČNO-ZNANSTVENOG SKUPA „ZAŠTITA NA RADU I ZAŠTITA ZDRAVLJA”

Skup pod nazivom „Zaštita na radu i zaštita zdravlja”održan je od 19. 9. do 22. 9. 2012. godine u Boriku-Zadar, u hotelu Falkensteiner. Organizatori Skupa bili su Veleučilište u Karlovcu, Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, Hrvatsko ergonomijsko društvo i državno Sveučilište Boise State University iz SAD-a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva zdravlja, Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu.

Skupu je prisustvovalo oko 200 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovačke, Portugala i Makedonije. Skupu su, osim velikog broja autora, prisustvovali i brojni stručnjaci (specijalisti medicine rada) iz različitih institucija, gospodarstva, sindikata te studenti. Skup je radio u tri paralelne sekcije, te su održani okrugli stol i radionica. Na ovom je Skupu kroz radove i izlaganja obuhvaćeno 9 interdisciplinarnih područja.

Kroz brojne radove i rasprave došlo se do sljedećih zaključaka:

1. Dokumenti, ciljevi i strategija razvoja Republike Hrvatske trebaju sadržati odrednice u funkciji organiziranja, implementacija svih međunarodnih normi i propisa u područjima zaštite na radu, zaštite zdravlja i svih ostalih područja u društvu čime se osigurava kvalitetniji, zdraviji i sigurniji život zaposlenika i svih građana (sve je ovo nemoguće bez nas, znanosti i struke.).

2. Za daljnji razvoj zdravog društva trebaju nam zdravi i zadovoljni ljudi koji neće biti teret društvu zbog rizika budućnosti što je rezultat neprovođenja zakonskih i svih drugih mjera.

3. U pogledu daljnje praktične primjene sustava zaštite na radu i zaštite zdravlja neophodna je daljnja primjena analize rizika u svim segmentima društva i u svim ključnim procesima poduzeća. U vezi s time potrebno je prepoznati točke u procesima u kojima se procjenjuju rizici primjenom nekih od metoda.

4. Na Skupu je, također, prepoznato da se budući razvoj aktivnosti na ovim razmatranim područjima sve više treba usmjeravati prema upravljanju znanjem, kreativnošću i inovativnošću. Na taj bi se način postupno ostvarivalo strateško opredjeljenje za stvaranje uvjeta u kojima bi se veliki dio sredstava koja se gube zbog neadekvatne zaštite usmjerio prema znanosti, obrazovanju, zdravstvu, kulturi i dr.

5. Iako pozitivan trend trend čega? u ovim sustavima i područjima interesa na Skupu nije upitan, on nije dostatan za predstojeće promjene na EU tržištu za koje se pripremamo, kao i za ulazak u Europsku uniju.

6. Prijetnje i rizike trebamo prepoznati i njima upravljati.

7. Za sva ova područja i probleme koji su istaknuti, treba od strane nadležnih institucija društva imati više sluha, svijesti i odgovornosti. Treba shvatiti da je to ulaganje u kvalitetniji život u budućnosti.

8. Veliki broj mladih sudionika Skupa su garancija za ostvarivost navedenih aktivnosti.

9. S obzirom na aktualnost teme na okruglom stolu „Rasprava o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti na radu” sudionici Skupa usuglasili su se da se pošalju posebni zaključci sa Skupa na sve relevantne adrese, od Predsjednika države pa dalje.

Iskustva s ovog Skupa : više prezentacija tvrtki, kao i stručne literature iz ovih područja.

10. Ovaj je Skup još jednom potvrdio da je sintetiziranjem saznanja iz različitih područja učinjen još jedan korak na razvoju i unaprjeđenju sustava sigurnosti i zaštite i zdravlja radnika.

11. Sudionici Skupa razmotrili su mnoga otvorena pitanja i izazove kojima se suočavamo, te zaključili da je, kroz prizmu sustava sigurnosti i zaštite zdravlja, zakonskih i praktičnih rješenja, nužan aktivan rad i sustavna edukacija svih čimbenika društva u ovim područjima.

12. Sudionici Skupa mišljenja su da je i ovaj Skup opravdao svoju svrhu i cilj te da će dati određene rezultate koje ćemo moći razmatrati, analizirati i ocjenjivati 2014. godine na 5. Skupu.

Važno je istaknuti da je Organizacijski odbor za liječenje djevojčice Stephanie Milda donirao 500,00 kn.

 Borik, Zadar, 22. rujna 2012. godine

 

OKRUGLI STOL O NOVOM ZAKONU O ZAŠTITI NA RADU

Zadar, 20. rujna 2012.

ZAKLJUČCI SKUPA

Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti na radu kojega je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uputilo u javnu raspravu 3. kolovoza 2012. godine neprihvatljiv je iz mnogo razloga, a osobito zato što:

- ne poštuje zabranu da se usklađivanje nacionalnog pravnog poretka s pravnom stečevinom EU-a iz područja zaštite na radu koristi kao izlika za ukidanje ili smanjenje zatečenih prava u državi članici, ako su ta prava sukladna pravnoj stečevini ili povoljnija od nje

- se donosi u postupku koji ne obuhvaća procjenu učinaka važećeg Zakona o zaštiti na radu i provedbenih propisa koji su na snazi

- ne poštuje praksu Ustavnog suda Republike Hrvatske o kvaliteti normiranja i uvjetima kojima moraju udovoljavati pravne norme kako bi bile sukladne načelu vladavine prava i pravne sigurnosti, kao legitimnih očekivanja adresata pravnih normi u Republici Hrvatskoj

- nije u skladu s međunarodnim ugovorima koji obvezuju Republiku Hrvatsku, npr. konvencijama Međunarodne organizacije rada, koje imaju jaču pravnu snagu od zakona u Republici Hrvatskoj, a osobito onima o zaštiti na radu, službama medicine rada, radničkim predstavnicima, inspekciji rada, osiguranju za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti, pomorcima i dr.

Sudionici Skupa, kao članovi stručne javnosti koji sudjeluju u provedbi zaštite na radu u Republici Hrvatskoj i koji sustavno prate učinke primjene propisa o zaštiti na radu u Hrvatskoj, pozdravljaju odluku ministra rada i mirovinskog sustava da povuče Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti na radu iz postupka koji bi rezultirao njegovim upućivanjem Vladi Republike Hrvatske, a potom i Hrvatskome saboru. Međutim, sudionici Skupa ocjenjuju neprihvatljivim da se radnoj skupini za izradu novog Zakona o zaštiti na radu i/ili Nacionalnom vijeću za zaštitu na radu nameće obveza da im ishodište za izradu novog zakonskog nacrta odnosno prijedloga bude Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti na radu koji je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uputilo u javnu raspravu 3. kolovoza 2012. Članovima radne skupine mora se omogućiti izrada zakonskog nacrta odnosno prijedloga koji će proizaći iz doprinosa stručne javnosti i ostalih resora Vlade Republike Hrvatske koji moraju biti konzultirani u tom postupku.

Sudionici Skupa pozdravljaju i podupiru jedinstvo pristupa, mišljenja i suradničko djelovanje socijalnih partnera, interesnih strukovnih udruga, ostale zainteresirane odnosno stručnu javnost te članova akademske zajednice tijekom javne rasprave o Nacrtu prijedloga Zakona o zaštiti na radu od 3. kolovoza 2012. Uočava se da je malo koji zakonski prijedlog u Republici Hrvatskoj okupio usporedivi stupanj jednoglasja kakvo se iskazuje u slučaju odnosno na primjeru javne rasprave o Nacrtu prijedloga Zakona o zaštiti na radu. Slijedom toga, očekuje se da resorno Ministarstvo, kao nositelj stručnih aktivnosti, uoči tu činjenicu te da je uvaži u potpunosti.

Iskazano jedinstvo odnosi se osobito na potpuno neprihvatljivu ideju odnosno prijedlog zadiranja u ustroj i djelovanje Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu (HZZZSR), koji je najmlađa institucija u području zaštite na radu u Republici Hrvatskoj, što njegove stručnjake nije spriječilo da postignu zavidne rezultate na korist radnika, radničkih predstavnika, poslodavaca i drugih korisnika usluga HZZZSR-a. Protivimo se svakom postupku i propisu koji bi stao na put tim rezultatima i umanjio uvjete za rad i djelovanje HZZZSR-a. U protivnom, iskazujemo spremnost upozoriti međunarodne institucije, čija je članica i Republika Hrvatska, na takva nepoželjna djelovanja.

Podržavamo zaključke zajedničkog sastanka udruga stručnjaka za zaštitu na radu i inženjera sigurnosti od 13. rujna 2012. te nalazimo nedopustivim pokušaje diskreditiranja postignutih doprinosa koje je dala struka ciljano obrazovana i specijalizirana za poslove zaštite na radu koje propisuje pravna stečevina EU-a i koji su slijedom njezine primjene obveza i odgovornost svakog poslodavca u Republici Hrvatskoj.

Pozivamo stručne i političke autoritete u Republici Hrvatskoj da podrže ideju vodećih stručnjaka na području zaštite na radu i medicine rada u Republici Hrvatskoj da se kvalitetnim propisima, i to ponajprije kvalitetnim Zakonom o zaštiti na radu, omogući svim subjektima prava da dobiju i primjenjuju inteligentne, jasne i precizne pravne norme, koje će pouzdano pridonositi pravnoj sigurnosti i vladavini prava u Republici Hrvatskoj, djelotvorno zaštiti zdravlja i sigurnost radnika te konkurentsku sposobnost poduzetnika odnosno poslodavaca, kao i omogućiti da se sredstva prikupljena po osnovi obveznog socijalnog osiguranja investiraju u prevenciju, umjesto da se troše za saniranje šteta koje proizlaze iz ozljeda na radu, profesionalnih bolesti te ostalih oboljenja u vezi s radom.

Izlet