Hrana iz 3D printera, nova budućnost!
Na web stranici Zagrebačkih otpadnih voda d.d. može se pročitati o terenskoj nastavi studenata Veleučilišta u Karlovcu, ali i o novostima kojima se studenti mogu baviti ili se bave tijekom studija. Studenti prehrambene tehnologije veoma su aktivni pri razvoju inovativnih prehrambenih proizvoda, pa se tako u suradnji s dr. sc. Sandrom Zavadlav s Veleučilišta u Karlovcu planiraju razviti funkcionalni proizvodi na voćnoj bazi uz dodatak proteina sirutke, a sve u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost „Tehnologija preprekama i 3D printanje za okolišno prihvatljivu proizvodnju funkcionalnih voćnih sokova“ (IP-2019-04-2105) kojeg vodi izv. prof. dr. sc. Danijela Bursać Kovačević. Na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu uspješno se provodi upravo spomenuti znanstveno-istraživački projekt, a sjajan istraživački tim intenzivno radi na razvoju funkcionalnih 3D-tiskanih proizvoda na bazi voća.
Obzirom da znanosti nikad nije dosta, dr. sc. Sandra Zavadlav s uhodanim međunarodnim timom stručnjaka intenzivno radi na dizajnu prehrambenih proizvoda budućnosti, tim osmišljava tradicionalno-inovativne TRAFIC proizvode animalnog porijekla s dodatkom prirodnih aktivnih komponenata u svrhu konzerviranja i aromatiziranja proizvoda uz neizostavnu sol koja sadrži 35% manje natrija.
Uz znanost, tradiciju i inovacije, svima će nam biti fino!!!
Više na web stranici: https://www.zov-zagreb.hr/hr/novosti/hrana-iz-3d-printera-nova-buducnost.html